Nejprve bych rána zmínila, že pestrost jídelníčku podléhá metodice a vychází z platných doporučených výživových dávek, které jsou uvedeny ve vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování, MŠMT ČR a jsou závazné!! Jídelna je povinna sledovat SPOTŘEBNÍ KOŠ a plnit naplnění jednotlivých komodit. Vykazují se a sledují jak zdraví prospěšné komodity – mléko, mléčné výrobky, zelenina, ovoce, maso, ryby, luštěniny, ale také se pečlivě sleduje, zda Vaše dítě nekonzumuje ve školní jídelně v nadměrné míře komodity, které nejsou zdravý prospěšné – tuky, cukry…
Pokud tedy rodič či strávník hodnotí jídelní lístek, mělo by být důležité nejen to, že je naplněný spotřební koš, ale i to jakým způsobem:
- Zda děti nedostávají příliš mnoho uzenin a vepřového masa na úkor libovějších druhů masa či bezmasých pokrmů.
- Zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých pokrmů.
- Zda děti nedostávají příliš málo zeleniny ať již vařené, syrové nebo naopak, zda nepřevažuje zelenina sterilovaná.
- Zda děti nedostávají příliš málo rybího masa a luštěnin.
přípravě stravy – nové suroviny, zajímavé a chutné receptury a kombinace potravin, které třeba doma běžně nevaříte.
Právě pestrost a frekvence výskytu jednotlivých surovin v jídelním lístku, kterou hodnotíme, je pro nás jasným a nepopiratelným důkazem naší velké snahy o jeho kvalitu.
Níže naleznete zásady skladby jídelníčku:
Polévky
- Preferujeme zeleninové polévky nebo polévky se zeleninou s rozmanitými obilninovými zavářkami (pohanka, jáhly, kuskus).
- Luštěniny nemusí být vždy hlavní složkou v polévce, ale můžeme využívat i luštěninové zavářky. Luštěniny jsou tak lépe stravitelné. Do luštěninových polévek nepřidáváme uzeniny.
- Drožďové polévky jsou hodnotným zdrojem vitaminů, obzvláště vitaminů skupiny B a jsou také významným zdrojem bílkovin.
- U vývarů preferujeme zeleninové vývary, masové vývary užíváme umírněně. Nepoužíváme vývary z uzeného masa a uzených kostí.
Hlavní jídla
- Preferujeme drůbeží maso, které je lépe stravitelné a má menší obsah tuků.
- Rybí maso by se v jídelníčku mělo objevit alespoň 2x do měsíce.
- Mezi „jiné“ druhy masa zařazujeme králíka a zvěřinu, které jsou ceněny pro nízký obsah tuků.
- Bezmasé pokrmy zařazujeme 1x týdně, využíváme následující jednoduché opakující se schéma: jeden týden: 3x masový pokrm 1x sladký pokrm a 1x bezmasý. Druhý týden: 4x masový pokrm a 1x bezmasý pokrm.
- K bezmasému pokrmu není nutné přidávat masovou polévku, nevadí, pokud strávníci mají jeden den v týdnu lehčí bezmasý pokrm. V současné době je doporučeno plnit spotřební koš masa spíše ke spodní hranici (75 %) a luštěniny a zeleninu spíše k horní hranici.
- Luštěninové jídla nedoplňujeme o uzeninu, není doporučená kombinace živočišných a rostlinných bílkovin.
Přílohy
- Usilujeme o to, aby přílohy byly v JL rovnoměrně prostřídány.
- Snažíme se využívat i méně obvyklé typy příloh jako například – jáhly, pohanka, kuskus, ovesné vločky, kroupy, bulgur, atd.
- U knedlíků můžeme vedle klasické mouky využít i méně obvyklé druhy, např. cizrnové, pohankové, celozrnné a jiné zajímavé alternativy.
Další obecné zásady
- Snažíme se nepřekračovat doporučení maximálně 2 smažených a 2 sladkých pokrmů v měsíci z důvodu prokázaného negativního vlivu na zdraví konzumentů.
- Vyřazujeme používání uzenin v polévkách a hlavních jídlech z důvodu vysokého obsahu tuků a solí.
- Snažíme se o to, aby každý den byla podána zelenina, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu, jedině tak se strávníci naučí, že zelenina k jídlu neodmyslitelně patří. Nezapomínáme také na ovoce, které mají k dispozici strávnici v libovolném množství.
- Pitný režim školní jídelny se skládá ze tří druhů nápojů : voda, čaj, mošt (džus, sirup).
Veškeré nápoje jsou bez přidaných umělých cukrů a konzervantů.
Vidíte, že sledujeme nové trendy ve výživě a snažíme se je uplatňovat v praxi, a to nejen s ohledem na pestrost a nápaditost, ale také se zřetelem na jejich vhodnost pro děti. Určitě některým z Vás naše hodnocení při sestavování jídelních lístků pomohlo a alespoň trochu ocenilo Vaši usilovnou a náročnou práci. Doufáme, že i nadále pro Vás budou hodnocení přínosem, která kromě samotného zhodnocení poskytnou třeba pár zajímavých tipů, jak jídelní lístek zpestřit, či nám pomohou přesvědčit dětské strávníky a rodiče o potřebnosti a nenahraditelnosti naší práce. To, že školní jídelna připravuje dětem zdravou a pestrou stravu je usilovná, byť mnohdy neoceněná snaha, jak vést Vaše děti k zdravému životnímu stylu.
Pokud máte jakékoliv otázky, připomínky ohledně školního stravování naší jídelny, jsem Vám plně k dispozici.
vedoucí školní jídelny: Jaroslava Samešová, jidelna@zsprisovice.cz